RSS

Как да се храним през зимата?

Има една приказка, че човек не пълнее във времето между Нова Година и Коледа, а във времето от Коледа до Нова Година. Коледа и Нова година минаха, но празниците продължават. За да се разтоварим от пълните трапези и вкусните ястия ви предлагам моето примерно меню. За закуска овесени ядки или мюсли. Разликата между двете е, че мюслито съдържа сушени плодове и е по-сладко. Двете са източник на въглехидрати и фибри подпомагащи стомашния тракт и даващи на организма глюкоза, за да се събуди по-бързо.
За обед вместо закуска или дюнер препоръчвам една консерва риба с малко хлябче.
Рибата е богата на йод, който през зимата организма си набавя по-малки количества.
Съдържанието на Омега 3 мастни киселини в рибата, предпазва кожата от сухота и екземи, които зимно време се обострят. Хлябът е богат на витамин В,така че в умерени количества е полезен.
За вечеря една топла супа сгрява стомаха, но не го натоварва. Препоръчително е супата да е от пресни зеленчуци,но не замразени или изсушени. Хранителните и вкусовите качества са различни.За да задоволите нуждите на организма от протеини и мазнини, може да сложите малко месо в супата или да за гарнитура няколко резена сланина. През деня пийте топла вода или чай, така облекчавате сърцето и подпомагате стомаха.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS