RSS

Избор на сватбен фотограф

Всичко свързано със сватбата изисква доста пари и най-вече време. Ангажирането на сватбен фотограф по-отрано ще ви спести пари и нерви. Оптималният срок за намирането и договарянето на фотограф е шест месеца преди сватбата. Имайте в предвид, че по празници, повече почивни дни датите им са заети и си е чист късмет да чакате до последния момент. Търсенето на подходящ фотограф не го ограничавайте само до препоръки от познати. Всеки си има различни критерии за красиво и естетично. Направете вие изборът с вашата половинка.
Марияна и Атанас Ковачеви
Преди да го направите обаче задължително вижте снимки от цяла сватба. 
Ако ви кажат цена на брой снимка не се подвеждайте. Снимките от една сватба са над 1000, половината да ви харесат ще платите солено. Затова се договаряйте за комплексна услуга.
Уточнете минимум обработени снимки, които бихте желали да имате. Ако фотографът ще ви изготвя сватбен албум добре е това да се уточни предварително. Сватбеният албум представлява избрани снимки на луксозна хартия, която цена варира в широки граници. Начинът на заплащане също е важен момент.
Дали ще заплатите цялата сума в деня на сватбата или след получаване на снимките.
Най-важно обяснете какво искате от фотографа, в какъв стил да са снимките-ретро, предимно портретни или динамични. Изяснете си къде ще ви е фотосесията и си оставете време за нея поне 1 час. Високата цена на услугата не винаги е гаранция за качество, а  доста пари за реклама.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Смяна лична карта


Вече сте се омъжили и не можете да свикнете с новата фамилия. Законът повелява в 30-дневен срок да си подадете заявление за нова лична карта. Взели сте си документите за постоянен адрес и бързате за РДВР-то. Преди това си вземете удостоверението за граждански брак, направете му копие и си препишете сметките на МВР за издаване на лична карта. Не било толкова просто. Трябва да отидеш в банката и да си платиш като поп комисионна от 5 лева например, а личната ти карта да струва 18 лева. Трябва да храним и банките да не станат по-малко от кварталните кафенета. Ако не ви се дават тези пари, може да платите през клон на близката  поща само за 1.10 таксичка. Отивате в кварталното РДВР и ви дават декларация, автоматично генерирана от системата с вашите данни . Като тест играете на вярно-невярно и ако има нещо се дописва. Не минавате през детектор на лъжата, но с подписа си носите наказателна отговорност за неверни данни.Служителка ви приема документите  и ви чака  за фотосесия, но не еротична. Само ще ви щракнат муцуната, но ако си сложите силикон в устните, след това внимайте да не ви объркат с фолк певици!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сватбени съвети

Булченската рокля може да ви струва освен много и много нерви.
Варианти няколко:
-да вземете под наем или от приятелка, гаранция че ще ви седи добре никаква;
-да си я купите от сайт отново втора употреба;
-да си я поръчате по каталог;
- да си я вземете готово скроена.
Последният вариант е най-удачен, ако сте със стандартна фигура и без много претенции към марка и дизайнер. Може да намерите дори бутикова рокля, уникат без да дадете три цифрена сума за нея. Въпрос на вкус и търсене. Преди да ви скъсят дължината на роклята е удачно да си купите обувките, с  които ще сте на сватбата. Така височината на тока е ясна и няма опасност, роклята да ви седи къса и да се подават пръстчета.
Сватбените обувки ще ги сложите най-вероятно един път или два пъти, така че ако не искате да седят в шкафа за спомен, може да си харесате по-универсален модел.
Препоръчително е за ресторанта да имате още един чифт удобни обувки, за да не прави впечатление може да са пак високи, но с платформа. Така никой няма да разбере, че сте се преобули.
Роклите с кринолин са царствени, но не много удобни за танци. След официалната част, може да свалите кринолина и спокойно да се вихрите на дансинга.
Сватбена ви чантичка е добре да побира червило, мокри кърпи, фон дьо тен, пудра  и сенки.
Сватбените кесийки, не са особено оригинални,а и не събират почти нищо.
Чантата трябва да е в един тон с роклята, не по-светла и не по-тъмна.
Същото правило важи и за ризата на младоженеца. Крещящо бялото не върви на рокля слонова кост, на снимките най-добре се вижда това.
Акцентът в букета на булката трябва да го има като тон във вратовръзката на младоженеца.
Сватбеният тон не е задължително да е един, може да са два допълващи се като чаено  розово и чаено жълто.
Например табелките с имената да са в розово, а номерата на масите в жълто. Тази тенденция да се повтаря и  в букета на булката.
Бъдете оригинални!



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Смяна на адресна регистрация

Вече се омъжихте, честито! Сега чакате фото и видео да пратят дисковете, но докато ги чакате си сменете личната карта. Имате срок от 30 календарни дни броено от голямото събитие. Фото и видео може още да не са готови в срок, но вас ще ви глобят.
Преди да ви сменят личната карта и да ви щракнат като госпожа, си изкарайте документ за нова адресна регистрация. Той е по желание и за ваше удобство. Например-вие сте от друг град или ви водят на различни адреси с вашия съпруг. Така ще си гласувате заедно и ще си получавате писмата за данъка на този адрес.
За целта взимате двете лични карти и отивате в района, в който живеете. Носите акт за раждане, удостоверение за брак и нотариален акт. Попълвате декларация за постоянен и настоящ адрес, ако желаете да е един и същ, но вече с новата фамилия. Ще ви снимат нотариалния акт, може предварително да си го снимате, за да се вижда само адреса, а не целият. Приемат ви декларациите и ви изпращат до другия работен ден. Тогава ще е готова новата ви адресна регистрация след като си платите таксичката.
Така че, имайте в предвид времето, за да не изпуснете срока.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Бюро по труда-имитация на труд

Ако искате да се почувствате тъп и прост посетете ни!
Това може да стане девиз на Бюрата по труда в цяла България.
Първо давате пари за градски транспорт в масовия случай, второ губите си времето по опашки  и това, за да се доберете до навъсена и нелюбезна служителка. Когато получавате обезщетение от НОИ някак си по-лесно преглъщате фактите, но за единия подпис нещата докривяват.
Видели сте единственият списък с работни места, сред купчината хора пред него. Мернали сте някаква подходяща работа за вас и плахо питате за обявата. Започва се едно пуфтене, премятане на листове, бъркане на обявите и в крайна сметка ви се казва, че не отговаряте на позицията. Питате за координати все още уверени, че тази работа е за вас, но ви се казват набързо и без да ги правят труда да ви ги запишат. Когато питате къде се намира работата, ви се отговаря, че не са google  и трябва да си я потърсите. Питате за курс за преквалификация пращат ви пред друга врата или ви казват, ама вие знаете ли че сте изпуснали срока. Ами как да знам, като не сте ми казали, изобщо за тази възможност. Сайтът на Агенцията по Заетостта е ужасен, просто се объркваш от линкове за документи, които не ти вършат работа. Тенденциозно или не, ти се чувстваш по-зле от преди. Минава ти мисъл да напишеш едно оплакване за некомпетентната и некадърна служителка, но се опасяваш, че шефът й  е още по-арогантно същество.
В крайна сметка, каква е ползата от тези борси, освен да имитират дейност?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Здравни осигуровки

Всеки месец до 10-то число се внасят и осигуровките за безработни. Размерът е 16.80 на месец, плащането се извършва за предходния месец. При всяко забавяне ви се начисляват лихви. Данни за времето, когато не се сте били осигурени може да проверите в НАП. Освен лично да подадете платежно в касите на някоя банка има възможност за плащане на осигуровките чрез дебитна карта. Възможностите са няколко : през банкомат,www.epay.bg/,www.ebg.bg/
Тези сайтове изискват предварителна регистрация и естествено пълна дебитна карта. 
Важно нещо, което трябва да знаете, че се плаща в ТД НАП  по постоянен адрес, т.е. по лична карта, а не по местонахождение.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сватбени вълнения

В предишни публикации дадох основни насоки за избор на ресторант. В тази публикация ще ви нахвърлям план на сватбата.
Преди да се решите на дневна или вечерна сватба  преценете булката от къде ще се вземе и младоженеца. Дали имате роднини от друго населено място и как се придвижат до сватбата. Ще дойдат ли навреме за подписването и време да се приберат. Нужно ли е да се наема транспорт за тях или ще нощуват в хотел.
Това е един от най-важните моменти, около който се гради целия сценарий.
След като си разпределите времето и резервирате часове в гражданското, възможно най-скоро. В събота се правят най-много сватби, но не всяка църква прави църковна венчавка.
Таксата за ритуала през седмицата е значително по-евтин, но нямате музикален съпровод и опашки от желаещи.
Нещо, което до последно няма да ви е ясно е дали има сватба преди или след вашата в дома  и на какъв интервал. Затова ви препоръчвам да си оставите аванс преди отиване и след това , за да не се наложи да чакате, а нямате време. Обикновено църковния ритуал е след като представите свидетелство за брак, но в някои църкви може да се разберете да го представите на следващия ден.
Едно от нещата,което спестява нерви пред ритуален дом е изнесен ритуал в ресторанта.Удобно и спокойно то също е свързано с повече разходи и време за резервация на служителите.
Обикновено след църквата се правят снимки с гостите, след което младоженците започват своята фотосесия.
Тук също е важно да се прецени къде ще се прави фотосесията, време за придвижване и осъществяване. Препоръчително е да не продължава повече от 1-1,30 мин, за да не се изнервят гостите от чакане.
Следва пристигане в ресторанта и сметнете колко време ви остава за празненството до уговорения час.
Имайте в предвид, че за да се сбогувате с гостите, да приберете алкохол и украса ще са ви нужни приблизително 1-1,30 мин.
Това е най-общо вашият график и изходната ви точка.
Основният проблем при повечето сватби е липсата на организираност от към време. Дори наемането на агенция не ви спестява тези въпроси и яснотата по тях.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Бони и магистралите

В предаването " Тази неделя" с Лора Крумова, Бони направи едно откровено интервю. Разказа за новата си песен "Любовни магистрали", която ще онагледи с пътни знаци, защото добре ги познава. Освен, че се ориентира  в пътните знаци, Бони разбира и от политика. По този повод е решила да завърши средното си готварско образование и да запише забележете политология. Какво бляскаво бъдеще ни чака с политик като Бони. Може да пее, да танцува, да върти манджи и да говори за политика. Това звучи като сбъдната американска мечта, само че ще е ромска приказка. В новото си амплоа, Бони ще съдейства за интегрирането на ромите в обществото. В каква демократична държава живеем, всеки има правото да се бори за  мечтите си, стига да има пари от магистрали или магистрати.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Обява за работа или тест за лудница

Моля, преди да пристъпите към обявата, отговорете на следните въпроси: 1. Вартекс е: А) Известна в миналото рок банда; Б) Утвърден производител на вар; В) Млада търговска компания, за която тепърва ще се чува на пазара. След търсенето в Гугъл излязоха следните резултати. Това име носят текстилна фабрика и футболен клуб в Хърватия, както и фирма в България за строителни материали. Коя е търговската фирма, за която тепърва ще се чува остава загадка, при все че това е единственият логичен отговор. 2. Моят гуру в продажбите е: А) Джефри Гитомър; Б) Питър Дракър; В) Паулу Куелю. Тук трябва да е Питър Дракър. Ето новата библия на капитализма, ставайте с Дракър, за да върви бизнеса. 3. Да бъдеш активен търговец е: А) Просто работа; Б) Възможност за доходи; В) Начин на живот. Отговаряте начин на живот и получавате отличен!Няма място за личен живот и семейство, всичко е работа и продажби. Ако тези въпроси не ви затрудняват и сте убеден, че знаете верния отговор, може би нашето предложение ще представлява интерес за вас. Търсим: Търговски представител Какво търсели, а пък аз си мислех, че ще наследя Стив Джобс в Apple. Който иска да работи това; Който знае да работи това; Който може да работи това; Който постига резултати като прави това; Който иска да учи още за това; Който иска да бъде най-добър в това. Който е Нобелов лауреат или тотално луд, но още не знае. Ако след втория тур все още припознавате себе си в тази позиция, прочетете и финалните надписи: От вас очакваме да познавате и да имате опит на пазара на строителни материали; да ви мотивира възможността да продавате качествени продукти, да ви вдъхновяват пътуването и успешно приключените продажби. Очакваме вашето CV, мотивационно писмо и препоръки Ако искате не сте се отказали от работата и не са ви смачкали тотално самочувствието си пратете скромната автобиография, за да си дадете жалкия живот за тази златна възможност.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Работа в чужбина

Мизерното заплащане и липсата на работа в даден момент карат всеки да обърне поглед към чужбина. Използваме връзки с познати или  интернет за намиране на желаната работа.
При търсене в глобалната мрежа често попадаме на измамници.
Ето няколко съвета, които да имате на ум.
Внимавайте, ако ви се предлагат суми по-високи от средната заплата за сектора.
Бъдете на щрек, ако ви се предлага в обява за работа и изготвяне на документи.
Лична информация като адрес, лична карта и пр. не давайте на никого.
Не изпращайте  пари, за да ви се изготвят документи по легализацията ви в  дадена страна,  на мними работодатели.
Проверете името на работодателят в интернет.
Проверете е-майла,  с който се представя също в мрежата.
При съмнения си направете и друг профил в сайта, чрез който сте открили работодателят и му пратете запитване.
При незабавен отговор, но съществена разлика във вашите компетенции между двата профила обявата е фалшива.
Следете в сайта за обяви подобни на вашата дали не са публикувани от вашия работодател, но под друго име.
По-добре приемете по-ниско заплащане, но от сигурен източник, отколкото голяма заплата от измамник.
Късмет!





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Българските работодатели са ниско образовани

Нищо ново под слънцето ще си каже всеки, сблъскал се с български работодател, но твърдението е подкрепено с факти. Смущаващият процент на работодатели с основно или средно образование е 80% от общия брой! Това проучване е проведено от Българската стопанска камара, а резултатите са обявени на пресконференция във Варна тези дни. Парадоксът между изискванията в обявите за работа и образованието на работодателите граничи с абсурда. Изискванията като висше образование, владеене на поне един чужд език и отлична компютърна грамотност, както и стаж от минимум 2 години стаж ги срещаме във всяка обява. Независимо, че самата работа не ги изисква тези компетенции. Другият тревожен проблем споменат на конференцията е неприемането на работодателят, че неговият подчинен може да знае и разбира повече от него. При запитване какво точно липсва на идеалният кандидат, работодателите мълчат.  Това ме подсеща за случай, при който ми казват че не ми е продължен договора, но при въпроса в какво точно не съм се справила  настъпва мълчание. При повторно запитване, работодателят започва да реве, но защото не може да се обоснове.
Това е българската действителност, но както е правилото всеки се спасява поединично.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Нерви и сватба


Вече разбрах защо хората не искат да се женят. Защото, преди да изберат ресторант ще се изпокарат. Бройката на гостите, дали да е малка сватба в тесен кръг или с повече хора е спънка номер 1. Ако я преодолеете стигате до препятствие номер 2 - размера на куверта. На пръв поглед цените не се различават много като минимален куверт, но когато се вгледате по-добре ще установите огромна разлика в това, което е задължителното меню. Брой безалкохолни, грамаж на алкохол и храна и броят ястия. В изборът ви се месят родителите, които правят нещата още по-трудни. Ограниченият бюджет ви налага да правите компромиси с доста неща. Вие решавате дали ще се лишите от по-скъпа рокля или сватбена агенция, но половината от бюджета ви е ресторанта имайте в предвид. Колкото и да ви се иска в хотел пет звезди или на вашите родители, разходите също са пропорционални на звездите. Направете си груба сметка колко пари може да похарчите за сватбата като го обсъдите с сватовете. Стигнете до консенсус, защото финансовите възможности на семействата са различни. Уважавайте и се съобразете с изискванията на младоженците. Все пак това е техният ден, а не вашата сватба!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сватбен ресторант


Преди да ангажирате ресторант за вашата сватба съобразете разстоянията. Ако ще правите и църковна венчавка е добре църквата да е близост до ресторанта. Това ще улесни гости в тяхното придвижване, а и няма да губите много време. Сметнете добре времето от подписване в гражданското до следващия ангажимент. Ритуалът в гражданското продължава приблизително 30 минути, но поне 10 минути преди това трябва да сте там. Венчавката в църквата протича също за това време приблизително, но си отделете време за снимки с родините и приемане на поздравленията. Ресторантите обикновено поемат ангажимент от 6 часа по празненството, след това таксуват всеки час. Интересувайте се от тези допълнителни такси, които са специфични за всеки ресторант. Такса чупливост, един вид застраховка за счупена посуда, такса алкохол на куверт. Вижте снимки на украсата, която предлага ресторанта. Може да се окаже в пъти по-евтина от агенции и също толкова ефектна. Важно перо също е цената на услугите, които предлага ресторанта. Изнесен ритуал, сватбена арка, питие за посрещане на гостите, кумско пиле и ритуалът с менчето. След много обикаляне, спорове с родата и преглъщане на цените сте избрали ресторант. Пригответе си от 400-500 лева капаро за резервиране на заветната дата.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Избор на ресторант за сватба

Следващата стъпка в планирането на вашата сватба е ангажирането на ресторант.
Преди да пристъпите към това е добре да имате бегла представа от броят на вашите гости. Има ресторанти, при които минималната бройка е заявена или разполагат с повече зали с различен капацитет.
Потърсете мнение от приятели, познати и започнете с проучването.
След като си набележите определени ресторанти изпратете запитване по е-майл, ако имат такъв за примерни менюта. Сравнете добре предложените цени. В някои предложения, алкохолът не е калкулират и се заблуждавате по приемливата крайна цена.
Не се разрешава внасянето на храна в ресторанта освен, ако не е придружена със сертификат за произход. Имайте в предвид таксите за внасяне на алкохол - могат да са обща сума или пропорционална на броя гости. Има ресторанти, които приемат само бутилиран алкохол и с бандерол. Обърнете внимание също на грамажът на храните, напитките и техния брой. В едно предложение може да е калкулирано следястие, в друг до основно блюдо. Сватбената торта не е маловажно перо, някои ресторанти предлагат доста достъпни цени за сватбена торта. При внасяне на сватбената торта също ще ви е необходим сертификат. Изпратете събраните оферти на мамите и при консенсус започнете с обиколката по обектите.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Пролет пукна - ние не


След лютата и студена зима времето неочаквано се стопли. Съвсем не в рамките на очакваното температурите изпревариха сезона. Вместо пролет се радваме на подранило лято. Времето ни предразполага към почивка, мечтаем за море, но в къщи се задава чистене.
Прозорците имат нужда от миене, килимите от пране, зимните дрехи от подреждане.
За да не се травмирате психически, че времето е за разходки, а вие чистите по вкъщи, ви предлагам да си си изготвите план. Набележете целите и определете срок за тяхното изпълнение. Ангажирайте членовете на вашето семейство в голямото пролетно чистене.
Всяка вечер след работа по възможност вършете нещо от плана. Така през уикенда няма да ви се натрупат толкова много задачки. Назначете отговорници по отделните операции, а вие им давайте упътванията как да ги вършат. След успешно завършената мисия им дайте награда. Разходка из природата или на кино в мола.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Уволнение

Ранен следобед, наляга ви дрямка и е време за следобедното кафе.Шефът ви се увърта като котарак на мишка. Изчаква момент да остане сами и ви казва,че иска да поговорите. И точно когато сте сънени и искате да свърши по-бързо и този ден ви казват думите - "От утре не сте на работа. Нямаме нужда от вас." Това бързо ви отрезвява и не знаете как да реагирате. Резултатът не е във ваша полза, вие сте аут. Искате да извадите автомата и да разстреляте шефа, вместо това се хилите се като идиот или изпадате в рев.Дишайте дълбоко, съберете си акъла и си приберете вещите. Огледайте добре чекмеджета, шкафчета-навсякъде, където държите ваши неща. Внимавайте какво подписвате. Бутат ви едно листче и подпиши се тук.Нищо не ви обясняват.Изпращат ви по живо и здраво и обещават да се обадят за заплата. Излизате попарен като слана, ни жив ни умрял. Главата бучи и не знаете, кой път да хванете. Приберете се у дома, хапнете и се наспете. Утре ще ви мине - като на куче.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Време за сватба

Получили сте мечтаният годежен пръстен и сега се виждате булка в приказната рокля.
Добре си помечтайте преди да се заемете с организацията, освен ако не сте принцеса.
Първото и най-важно нещо обадете се на мама, за да споделите хубавата новина.
После може да проверите за свободна дата в Обредния дом. За резервиране на час е необходимо да платите като капаро определена сума и да носите вашата и личната карта на половинката.
Там ще дадат формуляри, които ще са ви нужни на по-късен етап.
Вече имате уговорен час за церемонията, ако желаете и църковен брак по обиколете църквите. Всяка църква има различна цена, а екстрите са стандартни.
Хор, право на фото и видео заснемане на церемонията са критериите, по които да се ориентирате. Ако имате по-възрастни роднини, е добре да съобразите разстоянието между обреден дом и църквата, ако е възможно. Така, ще им спестите малко ходене и време между двата ритуала. Това са нещата, които не търпят много отлагане.



Ресторантът и фотографът могат да почакат още някой друг месец.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Портманто

Как да изберем портманто? С какво трябва да се съобразим при изборът му? Разнообразието от дизайн ни поставя пред дилема.
Това са част от въпросите, които всеки си задава при изборът на тази вещ в антрето или коридора.
Първото и най-важно условие е съобразете размерите на вашият коридор дали позволява портманто. Ако е прекалено малко и тясно, по-добре се ограничете до шкаф за обувки и закачалка. Размерите на шкафовете за обувки варират, така че може да изберете най-удачната ширина. Ако е тесен коридорът е препоръчителен шкаф за обувки с отваряне тип ножица на отделните чекмеджета. Ако мястото ви позволява може да си вземете по-широк шкаф, на който да посядате дори. Гардеробът към портмантото е удачен избор за прибиране на връхните дрехи или аксесоари. Практичен за домакинята, той отнема част от пространството. Портмантото трябва да се съчетава стилово с цялостно обзавеждане в дома. Ако държите да акцентирате върху дървото, продължете идеята с изработено от дърво портманто. Масовите модели не предлагат голям избор, но придават ретро елемент.
При изборът на фурнир имайте в предвид цвета на стените в коридорът. Контрастът засилва ефекта на дизайна. Помислете за вещите, които бихте желали да слагате там и така решете нужният ви брой елементи.
Не на последно място имайте в предвид броя на членовете на вашето домакинство.
С повечето хора се нуждаете от повече шкафове.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Уитни Хюстън - Винаги ще те обичаме!

Уитни Хюстън намерена мъртва в хотел в Лос Анджелис на 11 февруари.
Все едно чета някакъв черен виц - тази богиня не може да умре така в някакъв евтин хотел.
За мен тя не е мъртва, както и Майкъл Джексън те седят на един трон там на небето и светят! Няма друга такава изпълнителка, която да има толкова съдържателни песни, изпяти от цялото си сърце и преживяни.Песни направени толкова добре, като музика, аранжименти и визуализация. Толкова красива, толкова надарена свише и толкова интелигентен човек. Уитни не направи комерсиални песни, тя не продаде на списанията тялото си, тя остана себе си. Създаде свой стил, който мнозина имитираха и така пробиха в музиката. Уитни не направи компромис с музиката си, но направи жертва с личния си живот. Цялото това съвършенство си имаше цена и тя го плати с кокаинът, който й взе състоянието и животът.
Забравихме за Уитни, докато тя не ни напомни за себе си като посегна на живота си.
GODNESS (Богиня) - това е думата, която те описва! Обичаме те, с теб порастнахме!


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сняг-ледена епоха 2

Темата за снега се превърна във водеща новина за всички медии. Всеки се изказва по въпроса, как си вършат работата общинските фирми, но когато ги запитат -"Вие почистихте ли пред вашият вход ?", се отворя -"Не, още".
Не ги разбирам ги софиянци с имоти за няколко стотин хиляди евро в най-елитните квартали на София, как нямали почистени улици. То снега сега пада още, както се вика, а те - защо пред нас не е почистено. А бабите и дядовците в затънтените села в Балкана, без ток и вода и хляб с денонощия, от тях кой взима интервюта? Те как се справят, на тях кой да им изчисти -децата, по големи градове или общинската фирма, дето няма такава? Да хвърлиш няколко чувала сол пред вас не е толкова голям разход, все пак един килограм е 0.35 лева в магазина. Да развъртиш лопатата и да направиш път за колата също не отнема толкова време, но да стигнеш до работа навреме в София при тези условия, отнема доста време. Така че, уважаеми данъкоплатци, да сте си правили добре сметката, като искате да живеете в покрайнините на София, на село е така.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Как да се храним през зимата?

Има една приказка, че човек не пълнее във времето между Нова Година и Коледа, а във времето от Коледа до Нова Година. Коледа и Нова година минаха, но празниците продължават. За да се разтоварим от пълните трапези и вкусните ястия ви предлагам моето примерно меню. За закуска овесени ядки или мюсли. Разликата между двете е, че мюслито съдържа сушени плодове и е по-сладко. Двете са източник на въглехидрати и фибри подпомагащи стомашния тракт и даващи на организма глюкоза, за да се събуди по-бързо.
За обед вместо закуска или дюнер препоръчвам една консерва риба с малко хлябче.
Рибата е богата на йод, който през зимата организма си набавя по-малки количества.
Съдържанието на Омега 3 мастни киселини в рибата, предпазва кожата от сухота и екземи, които зимно време се обострят. Хлябът е богат на витамин В,така че в умерени количества е полезен.
За вечеря една топла супа сгрява стомаха, но не го натоварва. Препоръчително е супата да е от пресни зеленчуци,но не замразени или изсушени. Хранителните и вкусовите качества са различни.За да задоволите нуждите на организма от протеини и мазнини, може да сложите малко месо в супата или да за гарнитура няколко резена сланина. През деня пийте топла вода или чай, така облекчавате сърцето и подпомагате стомаха.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Избор на аспиратор

Аспиратор или абсорбатор, вашата кухня има нужда от него. Разликата в между аспиратора и абсорбатора, е в това дали са включени в отдушника. Аспираторът може да се включи в отдушник и същевременно да е абсорбатор,т.е. да има активен въглен.
Добрите аспиратори имат по два мотора, за да са по-мощни и по-бързо да обръщат въздуха.
В зависимост от квадратурата на помещението се избира мощността на аспиратора.
Минималният критерий е 400 куб. за една средно голяма кухня.Ако помещението е преходно, по-добре се насочете към по-мощен аспиратор.
Наличието на постоянни метални филтри прави експлоатацията му по-евтина. Аспиратори със сменящи се филтри изискват периодична смяна. При металните филтри поддръжката се извършва като се свалят и мият.
Аспираторите като всички съвременни кухненски уреди, могат да бъдат вградени шкаф, да се изтеглят при нужда или да са свободно стоящи.
Могат да бъдат коминен тип или да се влючват в отдушник чрез тръба. Преди да закупите тръба, премерете разстоянието на отвора на отдушника, за да определите размера.
Най-модерните аспиратори са в средата на кухнята. Самите котлони са като островче сред кухнята и над тях е аспираторът, но не са по възможностите на всеки.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS