RSS

Избор на сватбен фотограф

Всичко свързано със сватбата изисква доста пари и най-вече време. Ангажирането на сватбен фотограф по-отрано ще ви спести пари и нерви. Оптималният срок за намирането и договарянето на фотограф е шест месеца преди сватбата. Имайте в предвид, че по празници, повече почивни дни датите им са заети и си е чист късмет да чакате до последния момент. Търсенето на подходящ фотограф не го ограничавайте само до препоръки от познати. Всеки си има различни критерии за красиво и естетично. Направете вие изборът с вашата половинка.
Марияна и Атанас Ковачеви
Преди да го направите обаче задължително вижте снимки от цяла сватба. 
Ако ви кажат цена на брой снимка не се подвеждайте. Снимките от една сватба са над 1000, половината да ви харесат ще платите солено. Затова се договаряйте за комплексна услуга.
Уточнете минимум обработени снимки, които бихте желали да имате. Ако фотографът ще ви изготвя сватбен албум добре е това да се уточни предварително. Сватбеният албум представлява избрани снимки на луксозна хартия, която цена варира в широки граници. Начинът на заплащане също е важен момент.
Дали ще заплатите цялата сума в деня на сватбата или след получаване на снимките.
Най-важно обяснете какво искате от фотографа, в какъв стил да са снимките-ретро, предимно портретни или динамични. Изяснете си къде ще ви е фотосесията и си оставете време за нея поне 1 час. Високата цена на услугата не винаги е гаранция за качество, а  доста пари за реклама.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Смяна лична карта


Вече сте се омъжили и не можете да свикнете с новата фамилия. Законът повелява в 30-дневен срок да си подадете заявление за нова лична карта. Взели сте си документите за постоянен адрес и бързате за РДВР-то. Преди това си вземете удостоверението за граждански брак, направете му копие и си препишете сметките на МВР за издаване на лична карта. Не било толкова просто. Трябва да отидеш в банката и да си платиш като поп комисионна от 5 лева например, а личната ти карта да струва 18 лева. Трябва да храним и банките да не станат по-малко от кварталните кафенета. Ако не ви се дават тези пари, може да платите през клон на близката  поща само за 1.10 таксичка. Отивате в кварталното РДВР и ви дават декларация, автоматично генерирана от системата с вашите данни . Като тест играете на вярно-невярно и ако има нещо се дописва. Не минавате през детектор на лъжата, но с подписа си носите наказателна отговорност за неверни данни.Служителка ви приема документите  и ви чака  за фотосесия, но не еротична. Само ще ви щракнат муцуната, но ако си сложите силикон в устните, след това внимайте да не ви объркат с фолк певици!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сватбени съвети

Булченската рокля може да ви струва освен много и много нерви.
Варианти няколко:
-да вземете под наем или от приятелка, гаранция че ще ви седи добре никаква;
-да си я купите от сайт отново втора употреба;
-да си я поръчате по каталог;
- да си я вземете готово скроена.
Последният вариант е най-удачен, ако сте със стандартна фигура и без много претенции към марка и дизайнер. Може да намерите дори бутикова рокля, уникат без да дадете три цифрена сума за нея. Въпрос на вкус и търсене. Преди да ви скъсят дължината на роклята е удачно да си купите обувките, с  които ще сте на сватбата. Така височината на тока е ясна и няма опасност, роклята да ви седи къса и да се подават пръстчета.
Сватбените обувки ще ги сложите най-вероятно един път или два пъти, така че ако не искате да седят в шкафа за спомен, може да си харесате по-универсален модел.
Препоръчително е за ресторанта да имате още един чифт удобни обувки, за да не прави впечатление може да са пак високи, но с платформа. Така никой няма да разбере, че сте се преобули.
Роклите с кринолин са царствени, но не много удобни за танци. След официалната част, може да свалите кринолина и спокойно да се вихрите на дансинга.
Сватбена ви чантичка е добре да побира червило, мокри кърпи, фон дьо тен, пудра  и сенки.
Сватбените кесийки, не са особено оригинални,а и не събират почти нищо.
Чантата трябва да е в един тон с роклята, не по-светла и не по-тъмна.
Същото правило важи и за ризата на младоженеца. Крещящо бялото не върви на рокля слонова кост, на снимките най-добре се вижда това.
Акцентът в букета на булката трябва да го има като тон във вратовръзката на младоженеца.
Сватбеният тон не е задължително да е един, може да са два допълващи се като чаено  розово и чаено жълто.
Например табелките с имената да са в розово, а номерата на масите в жълто. Тази тенденция да се повтаря и  в букета на булката.
Бъдете оригинални!



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Смяна на адресна регистрация

Вече се омъжихте, честито! Сега чакате фото и видео да пратят дисковете, но докато ги чакате си сменете личната карта. Имате срок от 30 календарни дни броено от голямото събитие. Фото и видео може още да не са готови в срок, но вас ще ви глобят.
Преди да ви сменят личната карта и да ви щракнат като госпожа, си изкарайте документ за нова адресна регистрация. Той е по желание и за ваше удобство. Например-вие сте от друг град или ви водят на различни адреси с вашия съпруг. Така ще си гласувате заедно и ще си получавате писмата за данъка на този адрес.
За целта взимате двете лични карти и отивате в района, в който живеете. Носите акт за раждане, удостоверение за брак и нотариален акт. Попълвате декларация за постоянен и настоящ адрес, ако желаете да е един и същ, но вече с новата фамилия. Ще ви снимат нотариалния акт, може предварително да си го снимате, за да се вижда само адреса, а не целият. Приемат ви декларациите и ви изпращат до другия работен ден. Тогава ще е готова новата ви адресна регистрация след като си платите таксичката.
Така че, имайте в предвид времето, за да не изпуснете срока.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Бюро по труда-имитация на труд

Ако искате да се почувствате тъп и прост посетете ни!
Това може да стане девиз на Бюрата по труда в цяла България.
Първо давате пари за градски транспорт в масовия случай, второ губите си времето по опашки  и това, за да се доберете до навъсена и нелюбезна служителка. Когато получавате обезщетение от НОИ някак си по-лесно преглъщате фактите, но за единия подпис нещата докривяват.
Видели сте единственият списък с работни места, сред купчината хора пред него. Мернали сте някаква подходяща работа за вас и плахо питате за обявата. Започва се едно пуфтене, премятане на листове, бъркане на обявите и в крайна сметка ви се казва, че не отговаряте на позицията. Питате за координати все още уверени, че тази работа е за вас, но ви се казват набързо и без да ги правят труда да ви ги запишат. Когато питате къде се намира работата, ви се отговаря, че не са google  и трябва да си я потърсите. Питате за курс за преквалификация пращат ви пред друга врата или ви казват, ама вие знаете ли че сте изпуснали срока. Ами как да знам, като не сте ми казали, изобщо за тази възможност. Сайтът на Агенцията по Заетостта е ужасен, просто се объркваш от линкове за документи, които не ти вършат работа. Тенденциозно или не, ти се чувстваш по-зле от преди. Минава ти мисъл да напишеш едно оплакване за некомпетентната и некадърна служителка, но се опасяваш, че шефът й  е още по-арогантно същество.
В крайна сметка, каква е ползата от тези борси, освен да имитират дейност?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Здравни осигуровки

Всеки месец до 10-то число се внасят и осигуровките за безработни. Размерът е 16.80 на месец, плащането се извършва за предходния месец. При всяко забавяне ви се начисляват лихви. Данни за времето, когато не се сте били осигурени може да проверите в НАП. Освен лично да подадете платежно в касите на някоя банка има възможност за плащане на осигуровките чрез дебитна карта. Възможностите са няколко : през банкомат,www.epay.bg/,www.ebg.bg/
Тези сайтове изискват предварителна регистрация и естествено пълна дебитна карта. 
Важно нещо, което трябва да знаете, че се плаща в ТД НАП  по постоянен адрес, т.е. по лична карта, а не по местонахождение.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS