RSS

Сняг-ледена епоха 2

Темата за снега се превърна във водеща новина за всички медии. Всеки се изказва по въпроса, как си вършат работата общинските фирми, но когато ги запитат -"Вие почистихте ли пред вашият вход ?", се отворя -"Не, още".
Не ги разбирам ги софиянци с имоти за няколко стотин хиляди евро в най-елитните квартали на София, как нямали почистени улици. То снега сега пада още, както се вика, а те - защо пред нас не е почистено. А бабите и дядовците в затънтените села в Балкана, без ток и вода и хляб с денонощия, от тях кой взима интервюта? Те как се справят, на тях кой да им изчисти -децата, по големи градове или общинската фирма, дето няма такава? Да хвърлиш няколко чувала сол пред вас не е толкова голям разход, все пак един килограм е 0.35 лева в магазина. Да развъртиш лопатата и да направиш път за колата също не отнема толкова време, но да стигнеш до работа навреме в София при тези условия, отнема доста време. Така че, уважаеми данъкоплатци, да сте си правили добре сметката, като искате да живеете в покрайнините на София, на село е така.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Как да се храним през зимата?

Има една приказка, че човек не пълнее във времето между Нова Година и Коледа, а във времето от Коледа до Нова Година. Коледа и Нова година минаха, но празниците продължават. За да се разтоварим от пълните трапези и вкусните ястия ви предлагам моето примерно меню. За закуска овесени ядки или мюсли. Разликата между двете е, че мюслито съдържа сушени плодове и е по-сладко. Двете са източник на въглехидрати и фибри подпомагащи стомашния тракт и даващи на организма глюкоза, за да се събуди по-бързо.
За обед вместо закуска или дюнер препоръчвам една консерва риба с малко хлябче.
Рибата е богата на йод, който през зимата организма си набавя по-малки количества.
Съдържанието на Омега 3 мастни киселини в рибата, предпазва кожата от сухота и екземи, които зимно време се обострят. Хлябът е богат на витамин В,така че в умерени количества е полезен.
За вечеря една топла супа сгрява стомаха, но не го натоварва. Препоръчително е супата да е от пресни зеленчуци,но не замразени или изсушени. Хранителните и вкусовите качества са различни.За да задоволите нуждите на организма от протеини и мазнини, може да сложите малко месо в супата или да за гарнитура няколко резена сланина. През деня пийте топла вода или чай, така облекчавате сърцето и подпомагате стомаха.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Избор на аспиратор

Аспиратор или абсорбатор, вашата кухня има нужда от него. Разликата в между аспиратора и абсорбатора, е в това дали са включени в отдушника. Аспираторът може да се включи в отдушник и същевременно да е абсорбатор,т.е. да има активен въглен.
Добрите аспиратори имат по два мотора, за да са по-мощни и по-бързо да обръщат въздуха.
В зависимост от квадратурата на помещението се избира мощността на аспиратора.
Минималният критерий е 400 куб. за една средно голяма кухня.Ако помещението е преходно, по-добре се насочете към по-мощен аспиратор.
Наличието на постоянни метални филтри прави експлоатацията му по-евтина. Аспиратори със сменящи се филтри изискват периодична смяна. При металните филтри поддръжката се извършва като се свалят и мият.
Аспираторите като всички съвременни кухненски уреди, могат да бъдат вградени шкаф, да се изтеглят при нужда или да са свободно стоящи.
Могат да бъдат коминен тип или да се влючват в отдушник чрез тръба. Преди да закупите тръба, премерете разстоянието на отвора на отдушника, за да определите размера.
Най-модерните аспиратори са в средата на кухнята. Самите котлони са като островче сред кухнята и над тях е аспираторът, но не са по възможностите на всеки.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS