RSS

Кухненски ъгъл

Кухненският ъгъл отдавна не е само повече място за сядане. Съвременните кухненски ъгли имат функцията сън и ракла. Благодарение на изтеглящите се механизми, диванчето се превръща в не малко легло за спане. Раклите под късата страна на ъгъла могат да съберат завивките за нашите гости. Разнообразието от дамаски, променя цената. Огледайте се добре. Вече няма само един тип ъгли. Различават се във височината на облегалката, има по-високи и по-ниски. Ако ще е под прозореца съобразете, да не е твърде висок. Проверете късата страна на ъгъла дали имате достатъчно място, срещат се в различни размери. Височината и ширината на седалките също варира. Не е за подценяване и мекотата на облегалките и седалките. Може да изберете цветовете на корпуса, цвета на седалките и дамаската на облегалките. Може да намерите и кухненски ъгли с корпус от дърво. В зависимост от модела да имат функция сън или да нямат. Времето, което дават за доставка на ъгъл по ваш вкус е обикновено 30 календарни дни. Кухненският ъгъл прави кухнята част от трапезарията и удобно място, да се застоите или полежите.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Празнично пазаруване

С наближаването на Коледа и Нова Година треската, че все още не сте купили подаръци се засилва. Скромният бюджет, липсата на идеи и съгласуването на подаръците с половинката правят празничното пазаруване малко изпитание за нервите.
За да си спестите част от мрънкането, че трябва да обикаляте заедно по магазините ви предлагам следните стъпки.
Направете списък на заслужилите подаръци тази година.
Определете сумата, която можете да отделите.
Разделете на броя на хората и ще получите средната цена за подарък на всеки.Така няма да има сърдене, че за някого се харчат повече пари.
Преди да купите подаръци обиколете магазините за възможни идеи сами без половинката.
Когато имате някаква представа какво търсите и къде може да го намерите, го вземете с вас.
Доста нерви ще си спестите взаимно, а и само ще трябва да избере между 3-4 варианта, а не безкрайно много.
Най-лесният начин за подарък на едно семейство е общият подарък като почивка или екскурзия.
Ако бюджета не ви по позволява този вариант, направете списък с възможните варианти за всеки поотделно.
Разгледайте сайтовете за групово пазаруване, предложения като масаж,посещение при маникюрист, козметика или бижута са удачни за жена.
Практикуване на екстремен спорт,джаджа за телефона също са добра идея за мъжете.
Проверете в книжарниците за намаления, една луксозна енциклопедия е хубав подарък за цялото семейство.
Избягвайте да подарявате на жени домакински съдове и прибори. Нека имат нещо лично за тяхно ползване, а не за цялата фамилия.
Не забравяйте да опаковате красиво подаръка, това е съществена част от удоволствието на получаване.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Коридорът - част ІІ

Избрали вече настилката в коридора, цветовете на стените. Всичко вече изглежда по-лесно, но не е така. Ако сте се спряли на теракот или гранигорес, бъдете внимателни при избора на фугин. Особено, ако имате повече от един цвят за плочките. Пробвайте фугина на малък участък, изчакайте да изсъхне поне едно денонощие и ако ви допада цвета го нанесете по целият коридор. На светлият ламинат по-лесно личат боклуците и фугите след време. Преди да положите настилката боядисайте стените, за да избегнете чистенето на пода после. Важно е да сте сложили контакти и кабели за осветлението, както и евнетуално смяна на ел. таблото преди да се шпакловат и боядисат стените. В зависимост от състоянието на вратите и вашите финанси, сега е моментът да се сложат нови каси. Ако няма да сменяте касите на вратите преценете дали первазите добре пасват на стените, дали има нужда допълнително шпакловане около вратите. Ако таванът въпреки боядисването стои грапав - добро решение е окаченият таван или стиропорените плоскости. Те ще скрият всички неравности и евентуални течове.
Осветлението в коридора е важно да е силно и равномерно. Подходящото осветление може да прикрие неравности по стената. Изберете мястото на огледалото, така че да е максимално осветено. Добро решение е остъклена врата,така че поне през деня да има естествена светлина в коридора. Съобразете преходните лайсни между вратите дали ще се лепят, ще се захващат с дюбели или ще се подпъхват. Последните се слагат преди да е положен ламината. Преходните лайсни е добре да се съчетаят с цвета на дръжките на вратите. Декоративните первази за плочките в коридора са много красиви, но и доста скъпо решение, като най-евтините започват от 3 лева бройка. Дори настилката да е теракота, може да се съчетае с перваз като за ламинат с каналчета за кабели. Портмантото е добре да се обмисли внимателно преди да се закупи. Съобразете мястото в коридора, дали ще ви е нужен гардероб. Като го отваряте дали ще има място да се разминат двама души в коридора. Добре подбраните картини, цветя и пътеки, ще акцентират върху уюта и приветливостта на вашия дом.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Съвети при избора на пердета и завеси

Пердета един важен детайл от цялостното излъчване на стаята. Могат да бъдат в контраст със стените или като нежен фон на основния цвят на стаята. Преди да купим пердета е необходимо да съобразим няколко неща. На какво ще се окачват передета. Дали релсата ще е на тавана или с трегери на стената. Минималното разстояние между корниза и прозореца е необходимо да е 15 см. Ако разстоянието е по-малко се препоръчва корнизът да е окачен на тавана. Измерете разстояние на дограмата, за да сте готови с размера на корниза. Има корнизи от PVC, които според нуждите биват еднорелсови, двурелсови и трирелсови. Така могат да се окачатповече от две пердета, без да се застъпват и да си пречат. Към тези коринизи се предлагат и декоративни бленди имитиращи ПДЧ в разнообразни цветове. Дървените корнизи придават уют на стаята, но не са подходящи за закрепване на таван. На тях могат да се окачат допълнителни релси, така че да се съвместят две пердета, без да се застъпват.
След като сме направили избор на корниза, пристъпваме към измерване на дължината на дограмата и евентуалната дължината на пердето. Имайте в предвид, че наборът на пердето е 1:2 или 1:3 обикновено. Ако желаете на гъсто плисета вземете двойно повече плат от измерената височина. Вече сте взели перде или завеса. Трябва да се ушие. При даването на шивач, ще ви питат за дължината на корниза, дължината на пердето и съответно ще ви предложат подходящ набор. Цената на набор е средно около 1 лв/м. Цената на ушиване на пердета варира, така че проверете на повече места.
Успех с избора!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Коридорът - първо впечатление I част

Коридорът е най-често пренебрегваното помещение в дома. Счита се, че за антрето нещата са ясни и няма нужда от влагане на фантазия. Напротив, коридорът със своята площ, разположение ви предизвиква да бъдете изобретателни.
Най-екплотираното и натоварено място дома изисква лесно поддръжане затова започнете от настилката. Ламинатът със своята топлота и красота ни изкушава като избор. Ламинатът дори с 25 години гаранция на покритието е лесно нараним от издраскване. Прахът се наслагва между фугите на ламината и те грозно се отварят. Особено при много свтелите ламинати, това се забелязва по-лесно. Освен това трябва да е достатъчно добре поставен, за да не се получи потъване на определени участъци.
Теракота или гранитогрес държат по-студено, но определно изискват по-малко грижи и са по-трудно ще се наранят. Вие вече сте се насочили към определен вид настилка, вземете точните размери на коридора, така че да има завършеност.
Ако нямате достатъчно място за фигурални плочи, може да комбинирате два цвята плочки, с които да образувате форми. За под също се продават подходящи фризове или още по-атрактивно пана от гранитогрес. Техните цени са по-високи и са основно испанско производство.
Изборът на цвят за стените вече е по-лесен с машинно тонираните бои, така вие постигате прецизност в избрания нюанс. Съобразете избора на цветовеве с плочките, цвета на мебелите в другите стаи и осветлението в коридора. Не залагайте на тъмните цветове при слабо осветен коридор. За разнообразие може да боядисате част от стените в различни цветове или да изберете бои със специални ефекти. Така може да акцентирате върху вратата към хола или друго място в дома.
За мебелите, осветлението и аксесоарите в коридора очаквайте продължение.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Нов роман от Любомир Левчев

Валерия Велева и Иван Гранитски представят в Пловдив новия роман на Левчев.
Журналистката Валерия Велева и литературният критик, поет, публицист и издател Иван Гранитски ще представят в Града на тепетата "Панихида за мъртвото време". Пловдивската премиера на новия роман на Любомир Левчев е на днес на 8 октомври, от 17 часа, в книжарница „Форум” в мол „Галерия Пловдив” /3-ия етаж, зад стената за катерене/.
Любомир Левчев ще сподели с пловдивчани за своите мигове с популярни личности от близкото минало. В "Панихида за мъртвото време" той ни прави свидетели на срещи с пророчицата Ванга, припомня събития, които хвърлят светлина върху образа на загадъчната Людмила Живкова и нейните идеи и проекти, на Тодор Живков и неговите странности и маниери в многолетното му управление, на популярни български и чужди писатели, поети, художници, артисти, интелектуалци.
„Панихида за мъртвото време“ побира между кориците си лирични редове, епиграфи, експресивни моменти, стихове. Тя разкрива живота и поезията на Левчев в цялото им многообразие от спомени за стихове, за личности, за мигове, които са пресъздадени с внимание и подробности. Толкова много хора населяват страниците на тази книга. Голяма част от тях вече са преминали отвъд, така че тя се превръща в панихида за интересни и ярки личности, останали завинаги в историята.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Филм по книгите на Георги Стоев

Новият български филм „Имало едно време на Изток” на продуцента и режисьор Демир Янев тръгва по кината през октомври. Той изследва тайните на българския преход, връзките между подземния свят и политическия елит, възхода и падението на ключови престъпни фигури.

Пълнометражната документална лента е базирана на реални личности (наричани с истинските им имена) и събития, описани в книгите на Георги Стоев. Филмът съдържа игрални сцени и възстановки, откъси от новини, архивни интервюта с Георги Стоев от предаването „Горещо“ на Венета Райкова, както и множество интервюта с видни български интелектуалци и обществени личности .Трейлърът на „Имало едно време на Изток“ вече се върти в интернет – www.gstoev.net/film. На официалния сайт са представени и всички герои и участници във филма.

Бивш член на престъпните кръгове, покойният Георги Стоев започна да пише и издава криминални романи за българската мафия през 2005 г. В тях той направи шокиращи разкрития за българската организирана престъпност и нейната връзка с политическия елит. Властите обаче не реагираха по никакъв начин на информацията и тя остана в общественото пространство без каквито и да било последствия. На 7 април 2008 г. Георги Стоев беше застрелян от неизвестен извършител.

Ако беше жив, днес (на 26 септември) той щеше да навърши 38 години.

Официалната премиера на „Имало едно време на Изток” ще се състои през октомври в София. Досега филмът е излъчван в България само в рамките на фестивала Златния ритон в Пловдив.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Как се вади лична здравна книжка

Личната здравна книжка е документ, който ви изискват при започване на работа във производство, магазин или заведение за хранителни продукти. Тя удостоверява, че имате здравните показатели, за да работите с храни и да не сте потенциален преносител.
За да си спестите цялото разкарване по вадене на тази книжка, първо си направете изследванията. Всяка лаборатория знае кои точно изследвания са ви нужни за този документ. Изследванията са две - за чревно носителство и микроскопско изследване за паразити. Изследванията струват общо към 20 лева, готови са за два-три дни. Когато отивате за резултатите, носете с вас попълнена здравна книжка. Личната здравна книжка се продава в книжарниците за 0,50 лв и само първата страница се попълва от вас. Служителите от лабораторията ще впишат резултатите от изследванията. Имате право да работите с храни, когато резултатите от двете изследвания са отрицателни. Заверката на личната здравна книжка се извършва от вашият личен лекар. За заверката на книжката, личният ви лекар ви таксува 10 лева. Общо сте се охарчили към 30 лева без личните разходи. Честито, вие сте годен за служба, затова ви пообрахме!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Силвия Кацарова дава пример как се прави PR

Напоследък много се шуми около Силвето Кацарова. Защо пък е още Кацарова, като се разведе с Милчо Кацаров и се омъжи повторно? За нейният нов любим освен, че се казва Любомир и е случайно мултимилионер, нищо друго не се знае. Дъщеря й Тедито, много се радвала за сватбата и много й помагала. Как няма да се радва? Покрай тази сватба се сетихме за нея, за новият й кавалер, но не и за нова песен. Някой ще каже, за любовта възраст няма. Ето, Силвето на 57 години, преди да е станала още баба се омъжи пак. Но, жени вземете си поука.Преди да се омъжите пак - добре се тунинговайте. Най-малкото си купете добавката, така натрапчиво рекламирана от Силвия и щерка й. Така едно 30 години, се заличват от раз. Майка и дъщеря изглеждат като сестри.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Нощ на музеите и галериите Пловдив

Ежегодно и тази година се провежда "Нощта на музеите и галериите" в Пловдив. Станалият традиция фестивал, съчетава културната програма с новостите в техническия свят.Последващият Технически панаир допълва есенното оживление. За разлика от другите градове в България, който провеждат фестивала май месец, Пловдив си запазва правото да бъде различен. Всяка година програмата на "Нощта на музеите и галериите" става по-шарена, с повече нови участници, с повече музика. Една нощ не стига, за да се обиколят всички интересни места и едновременно да чуеш и да видиш всичко. Изкуството буквално те залива от улицата - музика, инсталации, изложби, светлини. Имаш чувството, че си преял с цветове, картини, образи и звуци. Това усещане те държи дълго време и се каниш другия път, да пообиколиш поне музеите. Ей така, за обща култура, да не чакаш следващата "Нощ", за да узнаеш колко съкровища крият.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Интервюта за работа

Била съм на много интервюта за работа. Повечето протичат стандартно:
-Кажете нещо за себе си, защо сменихте работата? Добре, имате ли въпроси към нас? Не, ок - ще ви се обадим, ако сте одобрена.
Не бяха ме интервюирали по телефона само:
- Обаждаме се от фирма "Х", пратили ли сте CV при нас. Доста кандидати бяха на интервю, обаче не ми стана ясно защо сте си сменяли работата?
- На последната ми работа не ми плащаха редовно,затова напуснах.
- А, така ли? Ще ви се обадя след две минути, че сега дойде клиент.
Не ми се обадиха после изобщо. Вероятно същата фирма е некоректен работодател, който не плаща заплати редовно и анонимно си провежда интервюта.
Следващо интервю.
- Здравейте, аз съм за интервюто.
- Да, заповядайте. Къде е CV-то? пита другата интервюираща.
- Не съм го разпечатала! - отговоря спокойно колежката й.
- Вие сте работили еди къде си, в град еди кой си? - не в този град, пояснявам любезно.
- Ами работата е свързана със застраховане на автомобили, вие имате ли шофьорска книжка?
- Не, нямам шофьорска книжка, питайки се защо ме канят на интервю тогава. То в СV всичко си пише, ама няма кой да чете, си казвам наум.
- Добре, вероятно работата ще е предизвикателство за вас, тъй като нямате шофьорска книжка?! - продължава начетената мадама.
- Не, работата ще я науча бързо, това са няколко понятия все пак - отговорям аз.
- Изискването е да умеете да работите с цифри.
- Вижте, имам две години стаж само работа с цифри, това няма да ме затрудни.
Двете мадами ме поглеждат недоверчиво и казват - "Ще се работи извънредно и няма да се заплаща."
Правя си сметка наум и да си искам по-висока заплата от предвиденото.
- Ами, ще започнете на сумата "Х" и след 6 месеца, ще се повиши нагоре!- но не потвърждават исканата от мен сума .
- Ако сте одобрена ще ви се обадим - кривят се двете в усмивка и се сбогуваме.
Очаквайте продължение...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Морето свърши - лятото не

Този септември ни зарадва с летни горещини и ясно време. Плажуването по българското Черноморие е все още приятно. Решилите да се потопят в топлите вълни на морето, ще се зарадват на достъпните оферти за нощувки. За цена на нощувка от 10 лева на човек може да се настаните в хотелче две звезди, но близо до плажа. Едно от местата, които ме впечатлиха плажът между Равда и Несебър. Малките хотелчета все още създават уюта на къщи, от които можеш да се любуваш на морето. Плажът е добър, но не много широк, водата е чиста. Има все още някаква свободна зона, където да забучиш чадъра. Редовните автобуси до Равда, Несебър, Слънчев Бряг, Свети Влас и Поморие правят почивката приключение. Множеството магазинчета в близките хотели, както и заведения за хапване, няма да ви оставят гладни. Ако решите да си направите разходка, разстоянието до Радва и Несебър център е не повече от 2 км. Една добра и не толкова скъпа алтернатива на големите курорти.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Анелия и Емилия с общо фотосесия

Двете фолк диви Анелия и Емилия са направили общо фотосесия. Екс половинките на неукротимия плейбой Коко Динев са заровили томахавките в името на рейтинга. Гледам снимките и търся десете разлики.Виждам само десеттe прилики между двете. Анелия и Емилия имат силикон. Пеят попфолк(чалга). Имат един и същи шеф - Митко Пайнера. Не само това, но и двете имат деца от един и същи мъж. Чудно, Анелия и Емилия изглежда имат еднакво телосложение. Единствената разлика е цвета на косите и очите, но и това е измама. Емито са е натурална брюнетка с кафяви очи, само лещите й придават вид а ла Памела Андерсън. Анито пък не развява буйна черна грива, а също минава в отбора на блондитата. Е, тогава къде е разлика между Анелия и Емилия? Трябва да питаме Коко, най-потентният български мъж, ако си спомня де...



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Кухнята

Изборът на подходящо обзавеждане и оборудване в кухнята е приоритет на всяка домакиня. В стремежът да е се постигне максимална функционалност и естетика се харчат хиляди от семейният бюджет. За да постигнете единодушие в избора на обзавеждане, проучете максимално пазара. По правило проектанските фирми взимат доста по-скъпо, отколкото майстор на кухни. Направете си предварителен проект на кухнята мечта, но имайте в предвид, че плановете ще се променят. За да направите кухнята на мечтите си, предвидете по-отрано среща с проектант. Изградената ВиК и електроинсталация се нагажда към кухнята, не обратното. Имайте впредвид, че срок за изработка на кухня по поръчка е 30 календарни дни. Преди да боядисате и сложите настилка, направете проекта за кухня със специалист. Добрите фирми и майстори ще ви предложат стотици мостри на цветове, оставете се на вашата фантазия. Най-икономичният вариант на кухня 2 метра е към 600 лева при поръчка. Готовите кухни изкушават с ниски цени и обещания за бърза доставка. Проучете какво се влючва с цената, доставка, монтаж, плот, водобранна лайсна, гръб. При готовите кухни има възможност за модулни решения, но отделните модули ще са с отделен плот. Изборът на цвят различен от посоченият и цял плот също оскъпяват готовата кухня.Обръщайте внимание на размерите на отделните шкафове. Доста производители подвеждат с по-ниски цени, но нестандартни размери. То ще се окаже голям проблем особено, ако ще имате уреди за вграждане в кухнята. Не на последно място си пригответе половината от сумата предвидена за кухня капаро при изготвяне на проекта. Успех с избора!


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

"Игрите на глада" на екран през 2012

"Игрите на глада" е първа част от трилогията станала бестселър на авторката Сюзан Колинс.
Във фантастичният екшън продуциран от Нина Джейкъбсън и Джон Килик взимат участие, както неизвестни така и утвърдени актьорски имена. Дженифър Лорънс, Уди Харелсън, Лени Кравиц и Доналд Съдърланд са част от звездите във филма, който ще видим през март 2012 на екран.
Филмът ни пренася в държавата Панем, сформирана сред развалините на някогашна Северна Америка.
Всяка област е задължена да изпрати като свои представители момче и момиче на възраст между 12 и 18 години. Те взимат участие в Игрите на глада, правилата на които повеляват да има само един оцелял победител. Едва 16-годишно момиче, се жертва за да спаси от тежкия жребий по-малката си сестра, влюбва се в свой съперник в играта. Битката за живот, за правото на любов придават драматизъм на лентата "Игрите на глада", която чакаме с нетърпение.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Хомеопатия - първа среща

Вчера беше първата ми среща с доктор хомеопат. Ако си мисилите, че ще ви посрещнат от вратата и хайде събличай се - грешите. Все едно се намирате на гости на приятел.Удобно се настанявате и почвате да разказвате за вашите проблеми,притеснения, болести. След този разказ е чувствате толкова свободни и позитивни. Олеква ви, някак си. Питат ви какво обичате да правите, как се разтоварвате и забавлявате. Може да разкажете за домашния любимец, за предпочитаната храна, любимото хоби. Всеки един детайл е важен, за да ви опознае лекарят и да ви предпише най-подходящото лекарство. Тук няма грешни отговори и много болести. Тук има един болен и това е вашият дух. Казвате неща, които на никого не сте споделяли - виждате се отстрани и си казвате - защо съм толкова нещастен.Това е едно пътуване и вие със своя разказ сте водача.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

"Втори дубъл" с награда в Сараево


Българско кино прави все по-качествени продукции.
Пример за това са и Филмови нощи Филипополис 2011 г. Пълните места в лятно кино Орфей, опашките за билети пред касите потвърдиха интереса към българското кино. Организаторите удължиха филмовата програма с една седмица, за да могат повече хора да се насладят на родните продукции.
Друг пример за качествата на новото българско кино е лентата "Втори дубъл" на режисьорката Надежка Косева с участието на Стефан Щерев и Светла Цоцоркова в главните роли. Съвместната българо-германска продукция спечели втора награда в конкурса за късометражно кино на 17-ия кинофестивал в Сараево.
Това ни дава надежди, че нашите творци смело крачат по пътя за Кан.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Документи за безработица НОИ

Ето необходимите ви документи за обещетение като безработен в НОИ.
1. Документ за регистрация като безработен от Агенция по заетостта;
2. Заповед /акт/ за прекратяване на правоотношението;
3. Документи удостоверяващи общ и/ или служебен трудов стаж,и/ или осигурителен стаж;
4. Банкова сметка, по която ще се превеждат парите;
5. Удостоверение за настоящ адрес, ако е различен от по лична карта;
6. Лична карта.
Срокът за регистрация в НОИ е 30 дни от регистрацията в Бюрото по труда.
При промяна на обстоятелствата имате 7 дневен срок да ги уведомите двете институции, бройте календарни дни.
След приема на документите ви, ще получите разпореждане за размера на обещетението.
Минималното обещетение е 7,20 лв за работен ден, изплаща се от 15-18 число всеки месец за предходния. Минималният срок за получаване на помощта е 4 месеца. При съкращение по член 326 от КТ - по взаимно съгласие, получавате обещетение само 4 месеца.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Как да си получим парите от некоректен работодател

Масова практика стана в България заплатите ни да закъсняват с месеци, да не ни осигуряват на пълната заплата. Подписват се масово споразумения за осигуровки на 4 часа, които дори не се плащат понякога. Водят ни по-ниска категория труд, намаляват ни заплатите дори без предупреждение. Всичко това го търпим до заветния момент да получим заплата, за да си платим надутите сметки на телефон, парно и ток, който не сме изконсумирали даже. Забравили за какво сме учили, за какво сме мечтали и с поглед в земята и душа в калта, ни отнемат и последната надежда, че в България има закони.
Закони има, но не и за мен. Питам кой ще ми плати четири заработени заплати, като ми се казва - "ами няма пари, ние сега не работим", а чорбаджийте са с най-скъпия автопарк в България. На мен кой ще ми плати нервите, унижението да се моля за заплата и лихвите по просрочието. Колко пъти инспекцията по труда да се алармира и с плащането на една глоба се замазва положението.
Изводът е един, да хващаме Балкана и да ставаме айдуци.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Инвестиция в домейн

Реших,че не искам цял живот да се боря за насъщния и е време да направя нещо за моите старини. Нямам роднини милионери,така че скоро няма да получа нечакано наследство.
Нещо ме мързи да пускам тото, все пак струва над 1 левче фишчето.
Не играя на борсата, за мен е вид узаконен хазарт - днес печелиш, утре губиш всичко...
Затова инвестирах скромната сума от евро и 50 цента за една година, в покупката на мой домейн.
Държа да подчертая, че парите съм ги изкарала с кървав пот от писане на статии. Взех трудното решение да пожертвам паричките, които събирам да платя тока на края на месеца. И така, регистрирах в се в сайт, купих си чисто ново домейнче и не мога да му се нарадвам. Предлагат ми една страничка безплатно хостване, не е нищо особено още страничката, но си е моя.
Току-виж след няколко години се окажа по-богата от Бил Гейтс и Марк Зукърбърг заедно. Пожелайте ми късмет и ми елате на гости скоро, имам доста идейки...http://rabotabg.info

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Документи за регистрация в бюрото по труда

За регистрация в Бюрото по труда ще са ви необходими следните документи:

1. Трудова книжка;
2. Лична карта;
3. Удостоверение за настоящ адрес (ако по лична карта е друг адрес);
4. Заповед за прекратяване на трудовото правоотношение;
5. Диплома или други документи удостоверяващи образователна степен;
6. Решение на Териториалната експертна лекарска комисия/Националната експертна лекарска комисия – за лицата с трайно намалена работоспособност, от което да са видни противопоказаните условия на труд;
7. Документ, удостоверяващ придобиване правото на пенсия за осигурителен стаж и възраст или на професионална пенсия за ранно пенсиониране.

Преди да се регистрирате попълвате формуляри оставени в предверието.

Не се извършва регистрация когато търсещото работа лице:

1. Регистрирано в друга дирекция "Бюро по труда" към датата на подаване на заявлението-декларация за регистрация;
2. Е с прекратена предходна регистрация, поради неизпълнение на задълженията към дирекцията "Бюро по труда" и не са изтекли 6 месеца от прекратяването;
3. Е дисциплинарно уволнено от програма или мярка по Закона за насърчаване на заетостта и не са изтекли 12 месеца от уволнението;
4. Има задължения към бюджета поради неспазване изискванията на договорите, сключени при участието му в програми, мерки и обучения, финансирани със средства за активна политика на пазара на труда, включително по програми на Европейския съюз.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Безработен ами сега?

Стресът е голям, вчера беше на работа, днес си безпризорен.
Преди да ви обхване паниката си оправете документите.
Вижте си заповедта за освобождаване по кой член е.
Ако не сте съгласни, не подписвайте!
Трудова книжа, дали е коректно попълнена.
Ако сте осигурявани на четири часа изисквайте формуляр УП №3, той ще ви трябва в НОИ.
Внимавайте в бързината и уплахата какво подписвате. Казват ви подпишете тук и ви показват само името, без да знаете какво точно пише на документа.
Запазете самообладание и поискайте да прочетете всичко.
Предайте пропуските, служебния телефон с протокол за връщане.
Вземете телефона на счетоводителката и този на личен състав.
Обаждайте се да питате за заплата, кога ще ви бъде изплатена!
Ако имате неизползвана отпуска, също трябва да ви се изплати.
Приберете си личния багаж, файлове и контакти, които ще са ви от полза.
Напсувайте шефа, ако нямате да взимате повече пари оттам.
Докато изтрезнявате, не забравяйте че имате 7 календарни дни от заповедта да се регистрирате в регионалното бюро по труда.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Лятна салата

Всичко, от което се нуждаете е голяма купа.
Една кофичка кисело мляко, малко захар - за предпочитане кафява, нерафинирана.
Извадете плодчетата от хладилника, може да са малко меки, изрежете загнилото и ги нарежете на ситно.
Смесете с киселото мляко, захарта по вкус и малко канела.
Ето ви плодова салата, оставете в хладилника да престои известно време.
Декорирайте с черешки, ягодки или друг плод.
Бон апетит!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Филмови нощи под Тепето

Тази година 2011 се оказа силна за българското кино. С удовоствие установявам, че има филмови нощи Филипополис, които ще се провеждат на открито в Пловдив от 1 -28 юли. В програмата са включени доста български филми като : "Лов на дребни хищници", "Тилт", "Лора от сутрин до вечер"," Стъпки в пясъка", "Мисия Лондон" и "Love.net".
За два от филмите- "Мисия Лондон" и "Love.net" гарантирам забавлението!
Приятно гледане и нека подкрепим българското кино по пътя му към Холивуд!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ранни записвания

Плануването на лятната отпуска може да ни спести доста средства.
Вряно е, че в България не знаеш дали утре ще имаш работа, а ти да плануваш отпуска е рисково начинание. Цени на българското Черноморие започващи от 29 лева на човек на база All Inclusive при резервация до края на месец Март е една добра инвестиция.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

HPV Вирус има ли почва у нас

Мили дами,
имаме привилегията да хващаме едно вирусче, което може да ни докара рак на шийката. При мъжете рядко причинява увреждания.
Превенцията е - да си правим редовно профилактични прегледи при гинеколога и задължителна цитонамазка и колпоскопия поне веднъж годишно.
При установена HPV инфекция, се прави изследване дали сме носители на нискорисков или високорисков фактор на този вирус.
Това изследване в неговия икономичен вариант е около 68 лева.
Разходът по това изследване Не се поема нито от НЗОК, нито от допълнителен здравен фонд. Лечението също не е евтино минимум 120 лева. Следващите контролни цитонамазки също ние си ги плащаме.
Така, че да си ни дълбоки кесиите и здрави нервите!
Предвид широкото разпространение на вируса и значимостта на последиците от него, държавата не взима мерки, за превенция и лечение.
После ще търсим пари за ин витро...
Когато колата се е обърнала вече...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS